Hopp til innhold
Microsoft Industry Blogs

Den langsiktige levedyktigheten i det gjeldende matproduksjonssystemet er i fare. Ifølge den amerikanske landbruksministeren vil det kreve like mye innovasjon i landbruket de neste 40 årene som i de forrige 10 000 årene hvis vi skal kunne levere mat til den voksende befolkningen. Det er derfor et bærekraftig landbruk er så viktig for fremtiden. 

Det å kunne produsere mat på en bærekraftig måte uten å skade miljøet eller menneskenes helse fører i dag til en revolusjon i landbruksindustrien. Dedikerte mennesker som er opptatt av miljøet, som gjør noe med sultproblemene som fremmer matsikkerhet og som utvikler fremgangsmåter for bærekraftig utvikling, avdekker landbrukets potensial.

Jeg så nylig med egne øyne det fantastiske arbeidet disse svært dedikerte menneskene gjør, på United Nations Multi Stakeholder Forum on Science, Technology and Innovation for the Sustainable Development Gals (STI-forum) 15.–16. mai. 

I mine diskusjoner med deltakere på konferansen fortalte jeg hvordan teknologi støtter opp under FNs mål for bærekraftig utvikling, med eksempler på smart landbruk og bærekraftig vannbehandling som viste den reelle innvirkningen, for eksempel bedre utbytte og mindre vannforbruk. 

En blomstrende AgTech-industri

Det er tydelig at momentet i denne bransjen vokser. Hver dag hører jeg historier om bønder som generer mat av bedre kvalitet, får bedre utbytte og får økte inntekter. 

Hva er drivkraften bak all denne aktiviteten? Forbedret håndtering av avlingene er viktig, spesielt fordi matproduksjon forbruker store mengder ressurser og står overfor konstante trusler. Det anslås at 70 % av verdens ferskvann brukes til å dyrke avlinger, mens opptil 40 % av avlingene blir ødelagt av ugress, sykdommer og insekter. Tenk hvor mye mer effektive bøndene kunne være hvis de kunne optimalisere vanning, overvåke produksjonsåkerne, styre gnageraktivitetene og beskytte avlingene mot insekter og sykdommer. 

Takket være spennende utvikling innen kunstig intelligens og kognitiv databehandling, Tingenes Internett (IoT), big data og avanserte analyser samt et utvidet sosialt engasjement forvandler Microsoft og partnerne drømmen om AgTech-innovasjon til virkelighet for bedrifter av alle størrelser. 

Hjelpe bønder som påvirkes av klimaendringer

Lidenskapen til å løse matutfordringene motiverer Microsoft-ansatte over hele verden. Jeg ser mange eksempler på ansatte som etterlever Microsofts langvarige forpliktelse om bærekraft, og som takler miljøutfordringer gjennom bruk av teknologi og innovasjon. 

Prashant Gupta er Microsoft Cloud + Enterprise Principal Director og lidenskapelig opptatt av å utgjøre en forskjell i landet han ble født i. Dette førte til at Microsoft inngikk et partnerskap med et FN-byrå, International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), og Andhra Pradesh’ regjerning i India for å hjelpe jordnøttdyrkere med å takle tørken. 

Gupta og teamet hans utviklet en løsning med avanserte analyser og maskinlæring, i tillegg til fremskritt i Microsofts teknologi for databehandling, og startet et pilotprogram som var rettet mot å hjelpe bønder som påvirkes av klimaendringer. Programmet inkluderer en «Så-App» som gir bøndene råd om beste tidspunkt for å så, basert på værforhold, jord og andre indikatorer. 

I juni 2016 viste data fra «Så-Appen» at bøndene burde utsette plantingen i to uker. Bøndene som fulgte dette rådet, fikk et 30 prosent høyere gjennomsnittlig utbytte per hektar enn bøndene som bestemte seg for å følge den tradisjonelle tidsplanen for planting. Bøndene kan få informasjon og oppdateringer om såing via tekstmeldinger som sendes til mobiltelefoner (ikke smarttelefoner) de har fått. Hvis du vil vite mer om dette spennende partnerskapet og den inspirerende historien, kan du se denne videoen.

Reduserer matavfall 

Dirk de Jong, Microsoft Service Delivery Manager i Nederland, var på jakt etter en god metode for å vise hvordan kraften i avanserte analyser kan ha økologisk innvirkning. Han fikk ideen om å bidra til å redusere matavfall i Microsoft-kantinen, noe som er et stort problem for restauranteiere, cateringselskaper og miljøvernere. I tillegg til å spare betydelige kostnader og ressurser, kan en reduksjon i matavfall også bidra til at bedriftene reduserer miljøutslippene sine. 

Dirk begynte å samarbeide med Dennis Eikelenboom, som jobber som Microsoft Data Platform Consultant, om å utvikle en app for Hutten Catering som konverterer data til interaktiv innsikt i den daglige driften. I stedet for å gjette seg frem, bruker Hutten et Microsoft Power BI-dashboard til å oppdage mønstre og fakta om matforbruket, for eksempel salg og menypreferanser basert på ukedag, i tillegg til prognoser for antall besøkende og været, noe som gir en mer effektiv innkjøpsprosess og skreddersydd dagsmeny.

Tilby feltassistanse i sanntid 

DunavNET, en Microsoft-partner for Tingenes Internett (IoT), tilbyr en rekke fordeler for bønder med sine smarte landbruksløsninger, som heter agroNET. agroNET bygger på Microsoft Azure IoT og er et sett med modulkomponenter og ferdige skytjenester som er utformet for å tilby omfattende landbruksekspertise i et lett tilgjengelig og brukervennlig format. Det digitale verktøysettet for landbruk drives av Azure SQL Database, og det kombinerer flere års landbrukskunnskaper om jord og planter med sensorer og gatewayer som kan registrere og analysere data nøyaktig i sanntid. Løsningen presenterer dataene for bøndene som nyttig tilbakemelding, for eksempel når de skal vanne avlingen, hvordan de kan få kontroll over sykdommer og hvordan de kan bekjempe skadedyr. 

Én av de inspirerende kundehistoriene er hvordan en sukkerfabrikk i Serbia bruker agroNET-serien til å forbedre dyrkingen av sukkerroer. Sensorer som måler vanninnholdet i jorden, kombinert med lokale værmeldinger og avlingsmodeller, bidrar til å sikre at bøndene vanner avlingene på helt riktig tidspunkt og med riktig mengde. Resultatet? Systemet bidro til at utbyttet økte med 30 % og vannforbruket ble redusert med 20 %. Les hele historien her hvis du vil vite mer om DunavNETs smarte landbruksløsninger. 

Innovative avlinger med genomikk 

En annen historie om innovasjon fremhever arbeidet til forskeren Nicola Bonzanni. Som barn var Nicola opptatt av natur og teknologi, noe han har tatt med seg videre ved å bruke fremskritt i datavitenskap og prosjektering til å løse biologiske problemer. Hans inspirerende historie starter med jobben der han forsket på kreft og går deretter over til å bruke lignende teknikker på alt levende, med forskning som en tjeneste. Hans nettbaserte verktøy ConBind.org bruker den behovsprøvde skalerbarheten i den satsvise Microsoft Azure-tjenesten, slik at brukerne enkelt og raskt kan kjøre komplekse spørringer om biologisk informasjon. 

Nicola samarbeider med KeyGene, ett av verdens ledende AGBioTech-selskaper, som er opptatt av avlingsinnovasjon. De bruker genomikk til å identifisere viktige egenskaper, motarbeide sykdommer og øke holdbarheten, noe som for eksempel er interessant for plantedyrkere. Partnerne har tenkt å bruke ConBind-verktøyet på plantegenomikk og hjelpe bønder med å oppnå fordeler som å skape planter som er motstandsdyktige mot tørke, øke avlingsutbyttet og forbedre næringsverdien i avlingene. 

I tillegg til samarbeidet med KeyGene er Nicolas nye prosjekt en oppstart som heter ENPICOM, med støtte fra Microsoft BizSpark-programmet. Målet er å kombinere programmering og biovitenskap for å bygge tilbud av typen «De levende tingenes Internett». Ta en titt på denne to minutter lange videoen om Nicolas arbeid. 

Med over tusen forskere og ingeniører som samarbeider i laboratorier over hele verden, har Microsoft Research jobbet med genomikk i over ti år. Det er spennende å se at gjennombrudd i Microsofts databehandlingsmetoder, som i hovedsak bruker Azure-databehandling i skyen, gjør genomikksekvensieringen sju ganger rasker. Leger kan derfor diagnostisere sjeldne og farlige sykdommer på fire timer i stedet for 28. Dette kan gi viktige gjennombrudd for Nicola og partnerne i KeyGene i jakten på en sunnere og mer effektiv matproduksjon.

Skaper ny økonomi for samvirkebønder

Overalt finnes det historier om hvordan forskere, ingeniører og entreprenører i landbruksindustrien jobber utrettelig for å gjøre verden bedre. På Microsoft Build 2017-arrangementet 10.–12. mai snakket Judson Althoff, Microsoft’s executive vice president, worldwide commercial business, om hvordan vi bidro til at Land O’ Lakes gjennomgikk en digital transformasjon til en landbruksbedrift verdt 13 milliarder dollar i året. Bedriften har gått fra at tusen kvadratmeter jord som tidligere produserte ca. 4 500 liter mais, nå produserer 17 600 liter mais, og på den mest bærekraftige måten som er mulig. Denne typen innovasjon gir bedre landbruk for en ny generasjon.

Judson fortalte: “Man snakker med bønder som har jobbet på gårder i mange generasjoner, og de sier at ‘Min bestefar jobbet på denne gården. Hvis du fortalte meg at en datamaskin eller kunstig intelligens kunne gi bedre utbytte fra denne jordflekken der jeg har jobbet med hendene hele livet, akkurat som faren min før meg og bestefaren min før ham, ville jeg aldri ha trodd på deg.’ Men det er dagens virkelighet. Hvis vi kan transformere smør digitalt, kan vi transformere forretningsdriften din digitalt.”

Bærekraftig landbruk er et område som vil oppleve fortsatt vekst i viktighet. Jeg håper du i likhet med meg synes at disse historiene og de dedikerte menneskene bak dem svært inspirerende. Etter hvert som teknologi fortsetter å transformere bedrifter, industri og samfunn, er Microsoft opptatt av å gi menneskene bak innovasjonene muligheten til å oppnå mer når de jobber for å løse miljøutfordringer, forbedre menneskenes liv og gjøre verden til et bedre sted.