Ga naar de inhoud
Microsoft Industrie Blogs

Ons systeem voor voedselproductie is op de lange termijn niet houdbaar. Volgens de Amerikaanse minister van landbouw is de komende 40 jaar net zoveel innovatie in de landbouw nodig als de afgelopen 10.000 jaar als we de groeiende wereldbevolking nog van voedsel willen kunnen voorzien. Daarom is duurzame landbouw zo belangrijk, voor nu en in de toekomst. 

Duurzaam voedsel kunnen verbouwen zonder schade toe te brengen aan het milieu of de volksgezondheid in gevaar te brengen, is de motivatie achter de revolutie die nu in de landbouw plaatsvindt. Enthousiaste mensen die om het milieu geven, die in actie komen tegen honger, die waken voor voedselveiligheid en die duurzame ontwikkeling ondersteunen, dat zijn de mensen die de mogelijkheden van de moderne landbouw in de praktijk brengen.

Ik heb onlangs met eigen ogen gezien wat deze fantastische mensen doen, tijdens het Multi Stakeholder Forum on Science, Technology and Innovation van de VN voor de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (STI Forum), op 15 en 16 mei. 

Tijdens gesprekken met deelnemers aan deze conferentie praatte ik over hoe technologie de VN-SDG’s ondersteunen en gaf ik voorbeelden van slimme landbouw en duurzame waterzuivering waarmee echt iets werd bereikt, zoals hogere opbrengst en minder waterverbruik. 

Landbouwtechnologie is een bloeiende bedrijfstak 

Het is zonneklaar dat deze bedrijfstak groeit. Ik hoor iedere dag verhalen van boeren dat zij voedsel van betere kwaliteit produceren, grotere oogsten binnenhalen en meer winst maken. 

Wat zit er achter al deze positieve activiteit? Beter gewasbeheer is essentieel, vooral omdat de voedselproductie een groot deel van de grondstoffen verbruikt en continu wordt bedreigd. Naar schatting 70% van al het zoetwater in de wereld wordt gebruikt voor gewassen, terwijl 40% van de oogsten wordt vernietigd door onkruid, ziekten en insecten. Stel je eens voor hoeveel effectiever boeren kunnen zijn als ze maximaal kunnen profiteren van irrigatie, hun velden kunnen bewaken, de activiteiten van knaagdieren binnen de perken kunnen houden en gewassen kunnen beschermen tegen insecten en ziekten. 

Dankzij de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en cognitieve computersystemen, Internet of Things (IoT), big data en geavanceerde analytics, plus de grotere maatschappelijke betrokkenheid, maken Microsoft en onze partners de droom van innovatie in landbouwtechnologie werkelijkheid voor grote én kleine bedrijven. 

Boeren helpen die getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering

Het enthousiasme voor het oplossen van voedselproblemen motiveert de medewerkers van Microsoft overal ter wereld. Ik zie talloze voorbeelden van medewerkers die de belofte naleven van Microsoft om zich in te zetten voor duurzaamheid en om milieuproblemen aan te pakken met behulp van technologie en innovatie. 

Prashant Gupta is een Microsoft Cloud + Enterprise Principal-directeur wiens enthousiasme om iets te kunnen betekenen in zijn geboorteland Microsoft ertoe aanzette samen te werken met de VN-onderzoeksorganisatie ICRISAT (International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics) en de overheid van Andhra Pradesh om notenboeren te helpen de droogte te bestrijden. 

Gupta en zijn team ontwikkelden een oplossing met behulp van geavanceerde analytics en kunstmatige intelligentie, in combinatie met nieuwe ontwikkelingen in de computertechnologie van Microsoft, en lanceerden een pilotprogramma om boeren te helpen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Het programma bevat een zaai-app die boeren op basis van de weersomstandigheden, de grond en andere indicatoren adviseert over het beste moment van zaaien. 

In juni 2016 bleek uit gegevens van de zaai-app dat de boeren het planten het best twee weken konden uitstellen. Boeren die dat advies opvolgden, oogstten gemiddeld 30 procent meer per hectare dan de boeren die zich aan het traditionele zaaischema besloten te houden. Boeren krijgen via sms informatie en updates over het zaaien op mobiele telefoons (geen smartphones) die zij hebben gekregen. Meer informatie over deze partnership en dit inspirerende succesverhaal kun je vinden in deze video.

Voedselverspilling tegengaan 

Dirk de Jong, Microsoft Service Delivery Manager in Nederland, zocht naar een goede manier om geavanceerde analytics te kunnen inzetten om iets goeds voor het milieu te doen. Hij kwam met het idee om voedselverspilling in de kantines van Microsoft tegen te gaan, wat een groot probleem is voor restauranthouders, cateraars en vrienden van het milieu. Naast een belangrijke kostenbesparing kunnen bedrijven door verlaging van de voedselverspilling hun ecologische voetafdruk sterk verkleinen. 

Dirk ontwikkelde samen met Microsoft Data Platform Consultant Dennis Eikelenboom een applicatie voor Hutten Catering waarmee gegevens worden omgezet in praktische inzichten over hun dagelijkse activiteiten. Hutten gaat niet meer af op giswerk. Tegenwoordig gebruikt het bedrijf een Microsoft Power BI-dashboard om patronen en feiten over voedselconsumptie te ontdekken, zoals verkopen en menuvoorkeuren op basis van de dag van de week, maar ook voorspellingen over het verwachte aantal bezoekers en het weer. Hierdoor kan het bedrijf efficiënter inkopen en het dagmenu aanpassen aan de behoeften.

Realtime assistentie in het veld 

DunavNET, een van de partners van Microsoft voor Internet of Things (IoT), levert slimme oplossingen voor boeren, agroNET. agroNET, dat is gebouwd op Microsoft Azure IoT, is een verzameling modules en kant-en-klare cloudservices die uitgebreide landbouwexpertise leveren in een toegankelijk en gebruiksvriendelijk formaat. Onder Azure SQL Database is de digitale landbouwtoolset een combinatie van jaren kennis over grond en planten met sensoren en gateways die in realtime nauwkeurig gegevens vastleggen en analyseren. De gegevens worden aan boeren gepresenteerd als nuttige feedback, zoals wanneer het juiste moment voor bewatering is aangebroken, hoe ziekten moeten worden bestreden en waar insectenplagen moeten worden aangepakt. 

Een van de inspirerende succesverhalen gaat over een suikerfabriek in Servië die agroNET gebruikt om het verbouwen van suikerbiet te verbeteren. Sensoren meten de hoeveelheid water in de grond en samen met modellen voor lokale weersvoorspelling en gewassen kunnen boeren hun gewassen precies op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid bewateren. Het resultaat? Dankzij dit systeem hebben ze hun oogst met 30% kunnen vergroten en het waterverbruik met 20% kunnen verminderen. Lees de volledige casestudy hier als je meer informatie wilt over de slimme landbouwoplossingen van DunavNET. 

Gewasinnovatie met genomica 

In een ander verhaal over innovatie staat het werk van onderzoeker Nicola Bonzanni centraal. Nicola is al sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en technologie en gebruikt deze nu om biologische problemen op te lossen door moderne computerwetenschappen en -techniek in te zetten. Zijn inspirerende verhaal begint met zijn werk in kankeronderzoek, waarna hij vergelijkbare technieken toepast op alle levende dingen, met research-as-a-service. Zijn webtool, ConBind.org, gebruikt de on-demand schaalbaarheid van de Azure Batch-service van Microsoft, waarmee gebruikers snel en eenvoudig complexe bioinformatica-query’s kunnen uitvoeren. 

Nicola werkt samen met KeyGene, een toonaangevend AGBioTech-bedrijf met een passie voor gewasinnovatie. Ze passen genomica toe om belangrijke eigenschappen op te sporen die van belang zijn voor de kweker, zoals resistentie tegen ziekten of levensduur. Ze zijn ook van pan om ConBind toe te passen op plantgenomica en boeren te helpen door droogteresistente gewassen te kweken, oogsten te vergroten en de voedingswaarde van hun gewassen te verhogen. 

Naast zijn werk met KeyGene heeft Nicola een nieuw project: een startup, ENPICOM, die wordt ondersteund door het Microsoft BizSpark-programma. Dit programma heeft als doel software-engineering en life science te combineren tot een samenhangend ‘Internet of Living Things’. Bekijk deze video van het werk van Nicola (2 minuten). 

Met meer dan duizend wetenschappers en ingenieurs die over de hele wereld samenwerken, werkt Microsoft Research al ruim tien jaar aan genomica. De doorbraken in de computermethoden van Microsoft (met Azure cloudcomputing kunnen fundamentele aspecten van genomische sequencing zeven keer sneller worden gemaakt, zodat artsen zeldzame en gevaarlijke ziekten in vier uur kunnen diagnosticeren in plaats van 28) kunnen ook voor Nicola en zijn partners bij KeyGene voor snellere doorbraken zorgen in hun zoektocht naar gezondere en efficiëntere voedselproductie. 

Nieuwe economie voor co-op-boeren

Er zijn overal verhalen te vinden over wetenschappers, ingenieurs en ondernemers in de landbouwsector die onvermoeibaar werken aan een betere wereld. Tijdens onze Microsoft Build 2017-event van 10-12 mei sprak Judson Althoff, executive vicepresident van Microsoft, wereldwijde commerciële business, over hoe wij Land O’ Lakes hebben geholpen digitaal te transformeren in een bedrijf in precisielandbouw van 13 miljard dollar. Het bedrijf begon met een stukje grond dat ongeveer 130 schepel mais per hectare opleverde en produceert nu 500 schepel per hectare, en dat allemaal zo duurzaam mogelijk. Dit soort innovatie maakt de landbouw klaar voor de volgende generatie. 

Judson zei: ‘Als je met boeren praat die al generaties lang op hun bedrijf werken, zeggen ze: ‘Mijn grootvader werkte al op deze boerderij. Als je me had verteld dat je met een computer of kunstmatige intelligentie meer kon oogsten van dit lapje grond dat ik al mijn hele leven met mijn blote handen heb bewerkt, net als mijn vader voor mij, en zijn vader voor hem, dan had ik je nooit geloofd.’ Dat is nu wel de realiteit. Als we boter digitaal kunnen transformeren, kunnen we dat ook met ons bedrijf.’ 

Duurzame landbouw zal alleen nog maar belangrijker worden. Ik hoop dat je deze succesverhalen en de enthousiaste mensen erachter net zo inspirerend vindt als ik. Terwijl onze ondernemingen, branches en gemeenschappen verder worden getransformeerd door digitale technologie, wil Microsoft de mensen achter deze innovaties in staat stellen nog meer te bereiken om milieuproblemen op te lossen, het welzijn van mensen te verhogen en de wereld beter te maken.