Ga naar de inhoud
Microsoft Industrie Blogs

Two business people looking at a tablet on the steps of a building

Ik heb 19 jaar in de rechtshandhaving gewerkt en als zodanig heel wat tijd in rechtszalen doorgebracht. Als ik denk aan alle rechtszalen die ik heb gezien, zien ze er min of meer hetzelfde uit als 200 jaar geleden, maar dan mét computers en beeldschermen. 

Al eeuwenlang werken rechtssystemen met papieren processen. In verreweg de meeste gevallen gebeurt dat nog steeds zo, al is er een begin van verandering zichtbaar. Rechtssystemen in het Verenigd Koninkrijk genereerden miljoenen pagina’s per dag voordat ze overstapten op een digitaal justitieplatform in de Microsoft-cloud. Naast een grote kostenbesparing in de productie, het transport en de opslag van enorme hoeveelheden papier, was het beste van de overstap naar digitaal nog wel dat de gegevens iedere dag beschikbaar zijn, vrij van papiersilo’s en beschikbaar voor analyse en ondervraging voor het zoeken naar relevante zittingen en uitspraken, jurisprudentie, juridische trends en nog veel meer. (Meer informatie vind je in mijn blog over e-justitie.) 

Digitale justitie: een mondiale trend

Het doet me goed om te zien dat digitale transformatie een groeiende trend is in rechtbanken over de hele wereld, en dat er resultaten mee worden geboekt. Na slechts 12 maanden is in het VK dankzij het digitale justitieplatform het papierwerk bij meer dan 100.000 zaken, waarbij 18.500 geregistreerde gebruikers betrokken waren, met meer dan 18 miljoen papieren documenten gedaald. De rechtbanken zijn niet alleen van papier naar een digitale omgeving overgestapt, maar innoveren ook met andere moderne technologieën: 

 • In Portugal zijn rechtbanken voorzien van incheckbalies, zodat alle partijen die bij een zaak betrokken zijn, met hun ID de beheerders op hun aankomst kunnen attenderen.
 • Technologie verbetert ook de transparantie en efficiëntie in de planning van rechtszalen, zodat getuigen, slachtoffers, verdachten, advocaten, officieren en rechters kunnen zien wanneer ze nodig zijn en niet meer hoeven te wachten totdat er een rechtszaal beschikbaar is.
 • Zittingen op afstand, rechtszaken en getuigenissen, mogelijk gemaakt door ons beveiligde Skype voor Bedrijven, maken de fysieke locatie van rechtbanken minder van belang. Nuttige aspecten zijn:
  • Rechters kunnen zaken virtueel horen
  • De kosten en gevaren van het vervoer van gewelddadige verdachten vanuit de gevangenis kunnen worden vermeden
  • De verklaringen van slachtoffers hoeven maar eenmalig te worden opgenomen en kunnen vervolgens meermaals worden bekeken, zodat het slachtoffer zo veel mogelijk kan worden ontzien.
 • Het Hooggerechtshof van Buenos Aires is overgestapt op het besturingssysteem Windows 10 vanwege de betere beveiliging, beheerbaarheid en prestaties en kostenvermijding. Het Hof verwerkt ook meer zaken via een aangepast mediaportal dat is gebouwd op Microsoft Azure, zodat burgers toegang kunnen krijgen tot zaken die elektronisch zijn geregistreerd en video-opnamen kunnen bekijken dankzij een integratie met Azure Media Services.
 • Het Hof van Justitie van Sao Paulo heeft een digitale transformatie ondergaan, waardoor burgers tot 70 procent sneller worden bediend. De eerste 2,5 miljoen gedigitaliseerde processen hebben gezorgd voor een besparing van 850.000 werkuren, oftewel 100 werkjaren.

Cyberbeveiliging: het fundament van rechtbankoplossingen van Microsoft

IT-systemen van rechtbanken en juridische dossiers moeten worden beveiligd tegen cyberaanvallen, net zoals de rechtbankgebouwen, het personeel, de advocaten, betrokkenen bij zaken en bezoekers fysiek beschermd moeten worden. Microsoft neemt cyberbeveiliging heel serieus en investeert elk jaar een miljard dollar om de beveiliging van ons cloud-ecosysteem te waarborgen. Onze cyberbeveiligingsdeskundigen in de Digital Crimes Uniten het Cyber Defense Operations Center volgen informatie om echte bedreigingen op te sporen en zij ontwikkelen tevens hulpmiddelen en technieken om cybercriminelen op te sporen en te betrappen om deze informatie vervolgens te kunnen delen met rechtshandhavers over de hele wereld. 

Microsoft maakt digitale transformatie mogelijk als overheidsprioriteit, en draagt eraan bij dat organisaties als rechtbanken het vertrouwen, de beveiliging en de naleving waarborgen die nodig zijn voor gevoelige gegevens. Wij bouwen beveiliging in Microsoft-producten en -diensten vanaf het begin in. Hier zijn enkele voorbeelden: 

 • Microsoft Azure is de wereldwijde, vertrouwde cloud voor hyperschaling, die de meest uitgebreide nalevingsdekking biedt van alle leveranciers. 
 • Office 365, dat breed wordt gebruikt door rechtbanken voor planning en berichtgeving, biedt controle op gegevensbeveiliging en ingebouwde naleving met privacy, transparantie en verfijnde gebruikerscontroles. Advanced Security Management biedt tevens verbeterde zichtbaarheid en controle.
 • Microsoft Dynamics CRM helpt de justitiële procesworkflow beheren en in beeld brengen: een van de grootste workloads voor rechtbanken.
 • Azure Media Services, onderdeel van de oplossing in Buenos Aires, levert beter beveiligd materiaal. 

Het is inspirerend om te zien hoe rechtbanken over de hele wereld digitale transformatie omarmen om efficiënter, productiever en kostenbewuster te worden en tegelijkertijd een betere ervaring te geven aan burgers.